Nytårsforsætter… fra underskud til overskud - en kærlig tilgang til forandring

Nu er vi to uger inde i det nye år, og det er måske et godt tidspunkt at gøre status over, hvordan det går med nytårsforsætterne…

Når vi træder ind i det nye år, står vi ofte med følelsen af et blankt ark foran os. Det er en tid for refleksion, fornyelse og – ikke mindst – nytårsforsætter. Traditionelt set har disse forsætter ofte haft karakter af at være en liste over ting, vi ønsker at ændre ved os selv. Nu kommer tiden, hvor man skal tabe de 5 kg., der er for meget, til at spise sundt, stoppe med at drikke alkohol, holde sig fra sukker, være mere disciplineret på arbejdet eller i studierne, være mere social osv. Jeg har lagt mærke til, at mange skaber deres mål ud fra en følelse af utilstrækkelighed eller ”underskud”. Disse mål er ofte drevet af en indre kritiker, der fortæller os, at vi ikke er gode nok, som vi er. Dette kan især være en udfordring for unge mennesker, der allerede kæmper med usikkerhed og identitet. Men hvad nu hvis vi i stedet kunne tilgå vores nytårsforsætter fra en mere positiv vinkel?

En positiv tilgang

I stedet for at fokusere på, hvad vi mangler, kan vi vælge at formulere vores nytårsforsætter ud fra en tilgang, der handler om selvkærlighed og anerkendelse af, hvem vi er som mennesker. Det er ikke, fordi det er forkert at have et ønske om at stoppe med at drikke alkohol eller skære ned på sukkeret – det er jo sunde tiltag. Men det har en betydning, om du vælger at gøre det, fordi du tænker ”det er for dårligt, jeg spiser så meget sukker / drikker så meget alkohol, nu må jeg tage mig sammen” eller du gør det fordi du gerne vil gøre noget godt for din søvn og dit mentale og fysiske velvære.

Hvad nu hvis vi i stedet for at sige: "Jeg vil tabe mig" sagde: "Jeg vil tage mig tid til at bevæge mig, fordi jeg elsker min krop"? Eller i stedet for at tænke: "Jeg skal være bedre til at studere" kunne vi sige: "Jeg vil skabe et læringsmiljø, hvor jeg trives"?


Mål med meningsfuldhed

Et andet vigtigt aspekt ved lave nytårsforsætter er, at det ikke kun handler om at sætte mål for målets skyld. Det handler om at finde mål, der giver os mening og glæde. Når vi vælger at tage os af os selv med kærlighed og respekt, giver det os en følelse af kontrol, hvor vi føler, at vi er aktive medspillere i vores eget liv snarere end passive ofre for vores omstændigheder. I den forbindelse er det vigtigt at være bevidst om sit ”hvorfor”, altså hvorfor vil du lave denne ændring? Ofte er nytårsforsætter noget, vi laver uden egentlig at give det den eftertanke, det faktisk fortjener. Nytårsforsættet er resultatet af et øjebliks indskydelse. Måske var du fuld, måske havde du tømmermænd, måske var du begejstret over et nyt års begyndelse, måske følte du dig ensom? Min pointe er, at der var en bestemt tilstand, der fik dig til at lave dette nytårsforsæt, og denne tilstand afspejler ikke nødvendigvis den du er, eller de mål, du ville komme frem til, hvis du brugte lidt længere tid på at tænke over det.

 

Hvor har du været og hvor vil du hen?

Prøv i stedet at starte med en refleksion over dit liv og en evaluering af det år, der er gået. For at finde ud af at komme et nyt sted hen, er vi nemlig nødt til at vide, hvor vi er. Med en lidt karikeret sammenligning, er det heller ikke muligt at gå på nettet og bestille en billet til Ålborg, hvis du ikke ved, hvorfra rejsen skal starte…

Så start med at overveje det år, der er gået, og forsøg at gøre det med et omsorgsfuldt blik: Hvad var rart, hvad gik godt, hvor /hvornår følte du at du trivedes, hvad var dine mest glade og meningsfulde stunder – men også: hvad var svært, hvad var de hårdeste oplevelser og hvor / hvornår oplevede jeg, at livet var fyldt med gnidninger? Med udgangspunkt i disse overvejelser laver du så dine mål eller nytårsforsætter for det kommende år. Prøv at tænke i hvordan du får mere glæde og mening ind i dit liv, fremfor hvad du ”bør” gøre bedre. At forstå sit "hvorfor" er nøglen til varig forandring, da det giver en dybere motivation, som er forankret i ens egne værdier og ønsker. Hvis du så kommer frem til at du vil tabe dig, for at føle dig mere værd som menneske, skal du måske starte med at arbejde med selvværd og accept.

Memento mori - Vi har kun ét liv

At sætte sig mål med udgangspunkt i selvkærlighed, kræver en mental ændring. Det handler om at anerkende, at vi er værdifulde præcis som vi er, og at vi søger at ændre noget for vores egen skyld, ikke fordi vi føler, at vi skal leve op til andres forventninger.

Lad os i det kommende år tage et skridt væk fra underskudstænkning og mod en tilgang, hvor vi handler ud fra overskud og kærlighed. Vi har kun et liv, og det fortjener at blive levet med omtanke og respekt for os selv. De færreste vil nok ligge på deres dødsleje og ærgre sig over, at det ikke lykkedes dem at tabe de der 5 kg. Men omvendt kan man måske ærgre sig over, at man ikke stod ved sig selv, grinede noget mere, bibeholdt de vigtige relationer, eller tilbragte nok tid med at nyde naturens små vidundere.

GODT NYTÅR!

 

Forrige
Forrige

Læselyst - eller læsehad?!

Næste
Næste

Find din vej