Hvad er en psykolog?
Hvad er forskellen på en psykolog og psykiater ? Og hvad er forskellen på en psykolog og en psykoterapeut ?
Ovenstående spørgsmål er jeg ofte blevet stillet af bekendte eller af en bordherre (m/k) til diverse fester. Jeg kan virkelig godt forstå, hvis nogle mennesker bliver forvirrede over de forskellige “hjælpere” og deres betegnelser! Så her har jeg prøvet at opsummere noget af det, der kendetegner de forskellige.
Hvad er en psykolog?
En psykolog er en fagperson, der har specialiseret sig i at forstå, diagnosticere og behandle mentale og følelsesmæssige problemer, såsom angst, depression, stress etc. De er uddannede til at udføre psykologiske vurderinger og / eller samtaleterapi, som kan være individuel, gruppebaseret eller for par.
Psykologer kan arbejde med forskellige klientgrupper, herunder børn, unge eller voksne, og de kan have specifik viden om bestemte områder, såsom skizofreni, autisme, ADHD etc..
En psykolog er uddannet på universitetet. Uddannelsen tager 5 år, og når man er færdiguddannet får man titlen cand.psych. Samtidig får man lov til at benytte titlen psykolog, der er en beskyttet titel. Det at titlen er beskyttet, betyder at personer, der ikke har en psykologuddannelse ikke må kalde sig psykologer - det er strafbart. Det er en garanti for dig, så du ved, hvad det er du får, når du finder én med denne titel. Læs evt. mere her: Psykologloven. Men selvfølgelig er psykologer forskellige som mennesker, og de fleste psykologer specialiserer sig desuden efter studiet i den ene eller anden retning. Men som udgangspunkt ved du, at en person med titlen psykolog har været gennem denne specifikke uddannelse (cand.psych.).
Psykologistudiet består af en del teori og forskningslitteratur. På grunduddannelsen dækkes de almen-psykologiske emner som personlighed, børns udvikling, kognitionspsykologi (tænkning, hukommelse mm), social- og gruppepsykologi, pædagogisk psykologi og neuropsykologi. Den efterfølgende kandidatuddannelse er mere anvendelsesorienteret og med mulighed for at afsøge faglige retninger i valgfag og speciale. Derudover har man undervejs i sit studiet en praktikperiode på ét semester, og det kan f.eks. være i psykiatrien, ved PPR eller hos en anden organisation.
Hvad betyder det at en psykolog er autoriseret?
Kandidater i psykologi kan efter bestået eksamen gennemføre en praktisk uddannelse, der giver adgang til autorisation som psykolog. Autorisationsuddannelsen forudsætter, at man arbejder med psykologfaglige opgaver indenfor udredning og behandling, og at man modtager supervision på sit arbejde (det vil sige, at ens arbejde bliver fulgt af en mere erfaren psykolog). Autorisationsuddannelsen tager typisk 2-3 år.
Det er Psykolognævnet, der godkender psykologens ansøgning til autorisation. Som autoriseret psykolog er man underlagt den offentlige tilsynspligt.
Hvad betyder det at en psykolog er specialist?
Efter man som psykolog har opnået autorisation kan man vælge at videreuddanne sig gennem en af Dansk Psykolog Forenings specialistuddannelser. Disse specialistuddannelser er specialiserede efteruddannelser, som indeholder praksisarbejde inden for specialet, løbende supervision samt teori / kurser. Desuden skal psykologen som en del af specialiseringen gå i et forløb hos en psykolog i minimum 40 timers egen-terapi eller personligt udviklingsarbejde. Således ved du, at en psykolog, der er specialist også har arbejdet med sig selv.
Der findes 10 forskellige specialistuddannelser, og disse findes overordnet set inden for børne- og ungeområdet, inden for voksenområdet eller inden for arbejds- og organisationspsykologi. De fleste psykologer vil i forbindelse med deres specialistuddannelse skulle tage en længerevarende efteruddannelse inden for en bestemt retning.
F.eks. er jeg specialist i klinisk børne- og ungepsykologi og har en 2-årig efteruddannelse i mentaliseringsbaseret terapi med børn, unge og familier.
Uddannelsen er tænkt som 4-/ 5-årig, men mange psykologer tager længere tid om at gennemføre alle dele, da man selv er ansvarlig for at få dette sat sammen og gennemført, samtidig man arbejder som psykolog.
Hvad er en specialpsykolog?
Udover de 10 specialistuddannelser, som Dansk Psykolog Forening tilbyder, findes der desuden den retning, der hedder Specialpsykolog. Denne uddannelse er lavet af Danske Regioner i samarbejde med Dansk Psykologforening blandt andet mhp. at afhjælpe den mangel, der længe har været på psykiatere i psykiatrien. Specialpsykologuddannelsen er 4-årig og pågyndes ligesom specialistuddannelserne i øvrigt først når psykologen er autoriseret. Den består dels af teori / kurser og dels af praktisk arbejde, hvor man er knyttet til forskellige afdelinger i psykiatrien. Efter endt uddannelse vil specialpsykologen således have bred viden om og erfaring med udredning af psykiatriske diagnoser.
Man kan være specialpsykolog i børne- og ungdomspsykiatri eller specialpsykolog i voksenpsykiatri.
Hvad er en psykoterapeut?
En psykoterapeut er person, der ligeledes har specialiseret sig i at hjælpe individer med at tackle følelsesmæssige udfordringer gennem samtaleterapi. En psykoterapeut er ikke uddannet til at hjælpe personer med svære sindslidelser og må ikke stille diagnoser. Vedkommende kan hjælpe personer, der er stødt ind i en krise og personer, der gerne vil lære mere om sig selv og udvikle sig personligt. En psykoterapeut er, i modsætning til psykologer og psykiatere, uddannet i den private uddannelsessektor.
Psykoterapeuttitlen er ikke beskyttet, og det betyder faktisk, at alle og enhver kan kalde sig psykoterapeut. Der kan således være stor forskel på hvor meget og hvilken uddannelse, de forskellige psykoterapeuter har. Det gør det jo noget svært for klienter at gennemskue, hvad de får når de vælger en psykoterapeut. Det har Dansk Psykoterapeutforening forsøgt at råde bod på ved at lave nogle regler og etiske retningslinjer deres medlemmer skal indordne sig under. Personer, der er godkendt som psykoterapeuter gennem denne forening har gennemgået en fireårig deltidsuddannelse (typisk ved siden af deres arbejde). Det kan være en god idé at undersøge de enkelte terapeuters uddannelse med hensyn til dine behov og ønsker, hvis du vælger at gå hos en psykoterapeut.
Hvad er en psykiater?
En psykiater er en læge, der har specialiseret sig inden for psykiatrien (ligesom man som læge kan specialisere sig inden for kirurgi, kardiologi eller som hudlæge etc.). Videreuddannelsen til psykiater tager lægen 5-6 år og foregår samtidig med, at lægen arbejder på hospitalsafdelinger. Nogle psykiatere arbejder på psykiatriske afdelinger på hospitaler, mens andre har deres egen klinik. Som psykiater kan man have speciale i børn og unge eller i voksne.
Psykiaterens arbejde består i at have samtaler med patienterne, stille diagnoser og udskrive medicin. Hverken psykologer eller psykoterapeuter kan udskrive medicin - det er særligt for psykiateren. Omvendt er det de færreste psykiatere, der laver egentlige psykoterapeutiske forløb, selvom det forekommer.