Hvad er depression?
Depression er en alvorlig psykisk lidelse, der påvirker en persons tanker, følelser og adfærd.
Det er noget andet og mere end almindelig tristhed.
Depression viser sig ved, at man er vedvarende nedtrykt, har nedsat lyst og interesse, nedsat energi og er mere træt end normalt. Ting, som tidligere ville gøre én i godt humør føles nu ligegyldige og tomme. Man oplever ingen glæde - hverken sammen med kæreste eller ægtefælle, ved arbejde, uddannelse eller i fritidsaktiviteter, man tidligere fandt glæde i.
Diagnosen depression stilles af en læge, psykiater eller psykolog. Da man ikke kan tage en prøve, der viser om man har en depression, stilles diagnosen i høj grad ud fra klientens selvrapportering, dvs. ud fra hvad klintens selv kan beskrive af symptomer.
Symptomerne skal have stået på i mindst to uger. Man skelner mellem svære, moderate og lettere depressioner. Dette afgøres ved en klinisk vurdering fra den læge, psykolog eller psykiater, der stiller diagnosen samt antallet af symptomer.
Symptomerne er:
Hovedsymptomer:
Nedtrykthed
Nedsat lyst eller interesse
Nedsat energi eller øget træthed
Andre ledsagende symptomer kan være:
Nedsat selvtillid eller selvfølelse
Selvbebrejdelser eller skyldfølelse
Tanker om død eller selvmord
Tanke- eller koncentrationsbesvær
Fysisk uro eller hæmning
Søvnen er forstyrret
Ændring i appetit eller vægt
Øget irritation, aggression og vrede kan også være et symptom på depression. For nogle personer fylder disse følelser lige så meget eller mere end nedtrykthed og tristhed. Mange oplever desuden store problemer med hukommelse og koncentration, hvor ting man plejer at have styr på glipper. Det kan føles som om hjernen er i en slags dvale og ikke fungerer, som den skal. Nogle gange ledsages depressionen endvidere af angst.
Det er vigtigt at forstå, at depression er noget andet og mere end at være ked af det.
Ved depression følger ofte en følelse af tomhed og / eller følelsesløshed. Desuden ændrer tankemønsteret sig til mere negative tanker og ofte ruminationer vedrørende ting, man føler, man har gjort forkert eller andre former for devaluering af sig selv. Man plages desuden af en følelse af håbløshed og en overbevisning om, at det aldrig bliver godt igen.
Hvis man har det sådan, er det meget vigtigt at søge hjælp. Man kan selv kontakte en psykolog eller man kan gå til egen læge, der kan henvise til psykolog eller psykiater. Ved lette til moderate depressioner har terapi vist sig at have en god effekt. Ved svære depressioner anbefales antidepressiv medicin, evt. i kombination med terapi.
Husk:
Der er håb - det vil blive godt igen.
De negative tanker er depressionen, der taler.
Søg hjælp.
Links til yderligere information og hjælp:
Depressionsforeningen: Depression - hjælp og viden.
Akut hjælp til personer med psykiske sygdomme (og pårørende): Psykiatrien i Region Midtjylland.
Livslinjens telefonnummer: 70201201 og Livslinjens hjemmeside.